10 November 2013

Tips Kemas Bilik Sempit

Ha.. dah lame betul rasanya tak update blog yg comel ni kan.. 'ahaks perasan lah kau katy!' "eh eh.. ada pakai tenaga kau ke kalo aku nk perasan pon".. ok ok cukup dengan merafu kau tu katy..  kepada pembaca sekalian,, huhu bilik kamu sempit ea, meyh sini tanpe berlengahkan masa katy teach sikit.. bilik katy pun sempit juga,, tapi nak buat macam manakan org susah itu jek rezeki yang mampu kite terima bersyukur sangat pada Allah... tuari katy ada search kat cik google tanya die cara nak ubah suai bilik sempit, pastu jenjalan katy terjumpa satu blog ni, die punye bilik cantik so katy pikir nak tiru, tapi katy dah minta izin ok.. hehe nak tengok tak? jom zoom ke bawah, katy ade selitkan sikit gambar bilik die..

cantik kan bilik ni.. 
 ni pulak bilik katy..humm 
1. Korang kena cat bilik, biasalah kan, dah selalu merasa yang lama, sesekali mood kita ni kena bagi yang baru, korang mesti pilih warna yang sesuai untuk bilik korang, kalau bilik sempit tak sesuai untuk warna gelap, so korang kena pilih warna terang mcm warna-warna kat bawah ni.. jom zoom ke bawah.. ceh wah! 
warna-warna ni memainkan peranan penting tau, katy tak nak suggestkan warna yang begitu terang, sebab warna terang bagi katy membuat persekitaran bilik jadi panas, so katy pilih pink cair mcm yang kat atas tu, hehe my pebret pink warna, so op kos katy chos pink warna kan.. kalau korang nak lagi rendup n sejuk pilih lah warna biru or ungu yg mcm kat ats tu,  jgn pilih warna yg gelap pulak, sebab nanti bilik akan kelihatan lagi sempit and merimaskan,
2. langsir bilik juga memainkan peranan penting, better pilih warna redup seperti kelabu, ungu, or biru gelap, katy tak galakkan lah untuk korang pilih warna pink, kuning, or hijau.. sebab katy dah try buat kat bilik katy, ingatkan nampak terang rupenye panas jadinya.. so baru-baru ni katy pilih warna kelabu, bila waktu siang tu bilik terasa sejuk je bile cahaya matahari masuk pun tak ada masalah..
3. almari bilik kalau boleh letak bersebelah dengan pintu, kirakan orang luar tak nampaklah almari bilik korang tu kan.. maksud katy almari tu disorokkan lah, so korang tak yah lah malu kalau pakaian korang yang tak sempat nak kemas tu dan pakai capai2 jek last2 macam tokang pecah tu.. haha
 4. katil pulak korang letak berhadapan dengan almari, itu pun kalau muat, kalau tak muat korang letak lah asalkan muat tapi jangan tak nampak pintu pula, kalau nak nampak stylish korang letak katil tu di tengah-tengah, yang penting kalau mengikut islam mestilah bertentangan dengan kiblat.
5. aksesori ikut kesesuaian bilik korang.. kalau korang letak katil dibahagian tengah, kiri kanan korang boleh letak meja solek and meja makan bunga.. so ikut pada kehendak individu..
 ok semuanya dah siap! tadaa!


 bilik ni nampak pucatkan,, heheh tak pe nanti katy update lagi ok, sebeb ade lagi yang perlu di tambah untuk tak nampakkan ianya pucat,, heheheh nantikan tau, ni sebab tak sabar nak update lah ni hehe



5 comments:

  1. jom sertai GA ini. hadiahnya berupa novel playboy itu suami aku?!

    http://nikainaa.blogspot.com/2013/11/giveaway-playboy-itu-suami-aku.html

    ReplyDelete
  2. cantik. warna terang tak sesuai ye?? hehe...lagi 1, letak cermin boleh nampak bilik tu besar sikit...hehe

    ReplyDelete

Tinggalkan satu comment please!